Az egészséges és boldog kaméleon titka:

Az egészséges és boldog kaméleon titka:

Egyszerű a kérdés? Hát nem az! Az, hogy kinek mennyire egészséges a kaméleonja az meglepő módon nem csak a tartáson és múlik. Ha azt hiszed, hogy jól esik neki a simogatás, a betakargatás és a többi ilyen hülyeség akkor nagyon tévedsz! Ez esetben inkább tarts helyette hörcsögöt, macskát vagy más melegvérű állatot.

Az alapvető szükségletekkel mint megfelelő élettér, megfelelő kalcium es vitaminpor használata és a 8 havonta cserélendő uvb világító testek cseréjének fogalmával mindenki tisztában van, úgyhogy erről most nem ejtek szót. Viszont akkor hogy tehetünk többet a kaméleonunk egészségéért? Meg fogtok lepődni! Minden kaméleon annyit ér amennyire foglalkozol a neki szánt eleségállat tartásával, nevelésével. Minél jobban tartod az eleségállatokat, annál szebb és egészségesebb lesz a szemforgatód.
Alapvető, hogy amikor elhozod a boltból az eleséget, nem kínálod fel egyből az állatodnak!!! Először mindig az eleségállatokat kell jóllakatni és csak utána mehet a kaminak! Az eleségállat gondozás talán több figyelmet is érdemel mint maga az állatunk. 2-3 naponta cserélni kell a tojastartókat, rendszeresen friss és vegyszermentes zöldség és gyümölcsfélékkel etessük őket a megfelelő hőmérsékleten tartva. Etessük állatunkat minél változatosabban! Ne csak 2-3 féle eleség legyen a fő táplálékforrás! Tücsikből is lehet kapni többfélét sőt akár az eleség méretével is lehet játszani, egyszer közepes méret máskor nagy. Ne hagyj bent neki éjszakára semmilyen kaját, ha nem eszi meg, akkor inkább vedd ki. A repülő eleségek mint a légy vagy molylepke állandó csemege lehet a kínálatban. Bár a tápértékük szinte nulla, mégis imádják! Felkeltik bennük a vadászösztönt. A felnőtt állatokat SOHA ne etessétek minden nap. Bőven elegendő 2-3 naponta megkínálni étellel, sőt olykor nagyon jót tesz 1-2 heti koplaltatás. De inni igyon mindig, minden nap rendesen.

Gondolom mindenkinek az alapfelszereltsége közé tartozik a calciumusk ampulla. Érdemes havi egy alkalommal leitattni belőle kedvencünket. Mi van ha nem iszik fecskendőből? Itt jön megint képbe az eleségállat. Kis fecskendővel felszívtok az ampullából és injekciós tűvel beoltjátok a gyászbogárlárvát majd így kínáljátok a kaminak. FONTOS, tartsd jól az eleségállatod és a kamid is sokkal nagyobb eséllyel lesz egészséges és hosszú életű!