Pár érdekes dolog a kaméleonokról

Kaméleonok elterjedése

A Földön élő kaméleonok majdnem a fele  Madagaszkár szigetén él, ez 59 különböző faj, amely sehol máshol a szigeten kivül. Jelenleg több mint 200 kaméleon fajt ismerünk. Megtalálhatóak Afrikában Dél-Európában, és egész Dél-Ázsia valamint Sri Lanka. Mostanra már az Egyesült Államokban olyan helyeken, mint Hawaii, Kalifornia és Florida is letelepedtek.

Szinváltoztatás.

A szinváltás bekövetkezhet akár 20 másodperc alatt is.A kaméleonok bőre különleges sejtekkel rendelkezik, ezekben színes pigment relylik. Ezek a sejtek több rétegben helyezkednek el kaméleon bőre alatt . Ezek az úgynevezett chromatophores rétegek. A felső rétegben chromatophores vörös vagy sárga pigment van. Az alsó rétegben kék vagy fehér pigment. Amikor ezek a pigment sejtek megváltoznak, a kaméleon bőr színe megváltozik. A szinváltás folyamata. Ha jön az üzenet az agyból akkor Ő képes a sejtek méretét nagyítani vagy csökkenteni. Ezek az intézkedések hatására sejt pigmentek keverednek, épp úgy mint a festék. A nevezett kémiai melanin segít kaméleonoknak a folyamat végrehajtásában. Sokan azt hiszik, hogy kaméleonok színe megváltozik a környezet függvényében. A tanulmányok azt mutatják, hogy a fény, a hőmérséklet és a hangulat az oka, hogy a kaméleonok színe megváltozzon. A szinváltás másik tényezője a kommunikáció közöttük.

Látás

A kaméleon a szemével 360 fokos szögben képes látni és a szeme két irányban egyszerre mozgatható akár. A kaméleonnak van az egyik legegyedibb szeme az állatvilágban. Nincs külön alsó és felső szemhéja, csak egy vastag, tölcsérszerű réteg veszi körbe a szemcsillagot, egy kis rést hagyva a pupillák számára. A kaméleon képes egymástól függetlenül mozgatni, forgatni szemeit, így az állat egy időben két különböző irányba tud nézni. Ez hatalmas előny, ennek köszönhetően képes elkapni a rovarokat röptükben. Kaméleonoknak nagyon jó a látása a hüllők között, képesek észrevenni az apró rovarokat is akár 5-10 méter távolságról is.

Testméret

Kaméleonok testmérete rendkivül változatos. A legkissebb kaméleon teljes hossza 15 milliméter (hím) Brookesia micra (a világ legkissebb hüllője) mig a legnagyobb 68,5 cm  (hím) Furcifer oustaleti.

Kilőhető nyelv

Kilőhető nyelvek, amelyek 1,5-2-szerese a teljes test hosszuknak.  Zsákmányukat ragadós nyelvükkel kapják el, melyet 0,07 másodperc alatt saját testüknél kétszer hosszabbra is ki tudnak ölteni.
A kaméleonok ektoterm állatok, ami azt jelenti, hogy testhőmérsékletük jelentős mértékben függ a környezetük hőmérsékletétől, nem képesek ugyanis azt szűk határok között tartani. Alacsony hőmérsékleten általában az anyagcseréjük és izmaik dinamikája lelassul, valamint kevesebbet és lassabban mozognak. Érdekes módon azonban a kaméleonok vadászatkor hirtelen kivágódó nyelvére nincsen hatással a hőmérséklet változása. A gyorsaság a nyelvcsontnak és a nyelv speciális izmainak köszönhető. A gyűrűs izmok rendkívül gyors összehúzódásra képesek, s ezek hatására lövell ki a nyelv a szájból, míg a normál működésű izmok húzzák azt vissza. A kutatók a sisakos kaméleont (Chamaeleo calyptratus) tanulmányozták, amely nagyon változatos élőhelyeken, 15-35 Celsius-fok között is előfordul. Megállapították, hogy a hőmérséklet emelkedésével lényegesen javul a nyelv gyorsasága. A kilövő izmokra azonban sokkal kisebb hatással volt a hőmérséklet változása, amelyeknél a leggyorsabb kilövés 15°C-on mindössze 357 ms-2-ba (a milliszekundum századrésze) telt, 35°C-on pedig 433 ms-2 volt. Ezzel szemben a leggyorsabb visszahúzás 15°C-on 170,3 ms-2 volt, 35°C-on pedig 478 ms-2. A visszahúzó izmok tehát sokkal inkább függnek a külső hőmérséklettől, ami a gyűrűs izmokra viszont csak alig van hatással.

Lábak

Mókás lábak. Lábaikon öt lábujj található, bár ez csak kettőnek látszik, mivel 2-3 arányban össze vannak nőve, így egymással szembefordíthatók, csipeszként működnek. Ez nem jelent számukra problémát, hiszen sokkal könnyebb vele az ágakon kapaszkodni. Szinte csak a lábujjak végén lévő karmok által válik láthatóvá, hogy öt lábujj van egy lábon. Néhány kutatónak feltűnt, hogy azoknak a nagytestű fajoknak amelyek élőhelyén gyakori az erős szél, arányaiban nagyobb, és izmosabb végtagjaik, fogólábuk van. Ezen túlmenőleg a talpakon és a farok végén recés bőrlemezek vannak, amik hasonlóan a csúszásgátló cipő talpához stabil tapadást biztosítanak.

A kaméleon farka, mint ötödik végtag.

Régóta ismert, hogy a fán élő kaméleonok farka oldalirányban lapított, erős fogó-kapaszkodó farok. Úgy tűnik, hogy a lombok között élő fajok (pl.: Chamaeleo oweni) farka testükhöz mérten a leghosszabb. Amelyek alacsonyabb szinteken laknak (pl.:Chamaeleo cristatus) arányaiban rövidebb farokkal rendelkeznek. De vajon miért van ez? Mindkettő, a C. oweni és C. cristatus, Közép-Afrika egyenlítői részén él, de különböző területeket foglalnak el. Úgy tűnik, hogy a napkedvelő (=heliophil) fajok hosszabb farka (hosszabb mint a testhossz másfélszerese) biztonságosabb kapaszkodást nyújt a magas fák tetején, napozáskor. A cristatus (az alacsonyabb szinteken) nincs kitéve a viharos szél erejének, ezért nincs szüksége olyan erős kapaszkodásra (farokhossza a testhossz fele). A cristatus a hűvösebb klímát kedveli, úgy nevezzük sciophilous (=árnyékkedvelő) faj. A madagaszkári Furcifer balteatus egy másik fán élő faj, és rendkívül hosszú farka van.

Hallás

A kaméleonok hallása. Sokan úgy vélekednek, hogy a kaméleon süket, ám ez igy ebben a formában nem igaz. Megtévesztő lehet, hogy az állaton hallójárat nem látható, valamint dobhártya sem. A fül belső részében folyadék található, ez biztosítja a hallást. A kaméleonok hozzávetőlegesen 200-600 Hz közötti hangokat érzékel, tehát mondhatjuk, hogy igen jó a hallása.

 

Posted in Kaméleonok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük