Hogyan változtatják a kaméleonok a színüket?

A videóra kattintva mindenre választ kapunk! Elöljáróban annyi, hogy nem, nem csak a pigmentek… Sőt, a kaméleonoknak egyáltalán nincs is zöld pigmentjük! A megoldásban van egy jó adag nano fizika, kristályok és egy roppant bonyolult működési rendszer! Nézzétek meg!

 

 

Hogyan NE legyen kidobott pénz az UVB kompakt ára?

A hüllők UVB fény igényének biztosítására az egyik legegyszerűbb megoldásnak tűnik a kompakt égők használata. Azonban ha nem megfelelően használjuk ezeket, gyakorlatilag felesleges pénzkidobás volt megvenni, arról nem is beszélve, hogy az állat egészsége látja kárát, ugyanis hiába használjuk, hiába cseréljük rendszeresen, nem jut érdemleges UVB fényhez az állat.

Nézzük, hogy miért. Az UVB kompaktok sugárzása alaphelyzetben (vagyis bura nélkül belógatva) egy fordított vízcseppre hasonlít. Ebből következik, hogy így használva az égő két oldalán, illetve alatta, egy kis részen lesz csak elegendő sugárzás. Így viszont nem használjuk ki az égőben rejlő lehetőségeket, az UVB kibocsátás nagy része elvész. A teszt során két féle kompaktot mértünk Zoomed UVB mérővel.

A kerámia burák használata kerülendő, még akkor is ha különböző barkács megoldásokkal fényvisszaverő felületet is teszünk beléjük. Jó megoldást jelentenek a dóm burák, és még ezeknél is magasabb hatásfokot eredményeznek a fekvő lámpatestek (Arcadia Compact Lighting Unit, vagy Zoomed Naturalistic Terrarium Hood). Fontos azonban, hogy mindent ésszel… UVB-ből is megárthat a sok, így érdemes odafigyelni, hogy az állat ne kerülhessen az égő közvetlen közelébe, itt ugyanis olyan magas lehet az UVB kibocsátás, ami már káros (különösen érvényes ez egy-két márka termékeire, és az ellenőrizetlen, noname kínai termékekre, ahol akár 1000 µW/cm2 körüli értéket is mérhetünk az égő közvetlen közelében).

A mérések megtekithetőek az alábbi linkre kattintva:
kerámia-búra-mérés

Írta: Tóth Szabolcs

A tojásrakás ( kaméleon )

 

A tojásrakás:
Mindenekelőtt jó ha tudjuk ha nőstény kaméleont tartunk, akkor ő pároztatás nélkül is képes tojást rakni. Hogy ez hogy lehetséges? Erre a kérdéssel egy egyszerű kérdéssel válaszolnék. A tyúkok hogy képesek rá? 😀 tehát az egészséges nőstény kaméleon pont mint a pipik fognak tojni.
Hogy mikor, melyik életciklusban? Ez is merőben egyed és tartásfüggő. Kaméleonunk képes mar 8 hónapos korától a szaporodása, tojásrakásra. Azonban minél később pároztatjuk akkor nőstényünk annál felkészültebb lesz és annál egészségesebbek lesznek az utódok. Pár alapvető szabály itt is vonatkozik nőstény kaméleonunkra. A felnőtt állatunkat nem szabad teleetetni és magas hőmérsékleten tartani. Ha csak keveset kap enni, akkor annál valószínűbb, hogy csak később indul be az ivarzás és a tojás termelés. A hobbyállatként tartott nőstényeket MINDIG megfelelő, minimum 20-25cm magas aljzaton tartsuk.
Mi a megfelelő aljzat? Mindenképpen tiszta, vegyszermentes, kissé nedves ( aztán nehogy tocsogjon a vízben mert azt írtam hogy nedves ) olyan állagú közeg, hogy ha alagutat kezd ásni, akkor az ne omoljon rá. Erre a célra is a kókuszrostot merem ajánlani.
A nem pároztatott nőstények ugyanis nem mindig jelzik egyértelműen hogy tojásosak és ha itt az idő és ő nem tudja elásni magát az aljzatba az sajnos állatunk halálát is okozhatja.
Elég feltűnő szokott lenni nőstényünk derékbőségének gyarapodása is, csak sajnos sokszor betudják annak, hogy de jól tartom az állatomat mert olyan szép kis dagi.  Holott az igazság az, hogy tele van tojással az a pocak. Olykor ráadásul a hasa alsó, hátsó részén még szabad szemmel is láthatóak benne a tojások. Ilyenkor már nagyon közel van a nagy naphoz.
 gravid sisak
Nőstény kaméleonunk színe megváltozik, úgynevezett gravid színeket mutat. A természetben így jelzi egyértelműen a többi hímnek, hogy ő már nem akar párosodni, hagyja őt mindenki békén. Ezek a színek egészen élénkek és feltűnőek lehetnek, noha nem mindig pompázik ebben. Ha van másik kaméleonunk mutassuk meg neki és ha előveszi ezeket a színeit, ráadásul elkezd tátogni, dülöngélni akkor biztosra vehetjük hogy tojások vannak a pocakban. Ha nincs másik kaméleon a közelben olykor egy tükörpróba is segíthet.
Hozzáértőbbek tapintással is megállapíthatják, ha a színéből nem egyértelmű hogy vannak tojglik a pocakban. Ilyenkor határozottan meg kell fogni az állatot ügyelve arra, hogy a hasát ne nyomjuk meg. Majd óvatosan az ujjainkkal ki kell tapintani a hasüreget. Előfordul, hogy a stresszben lévő állat ilyenkor az egész hasát befeszíti és kitapinthatatlan, kemény lesz  az egész hasa. Ne akarjunk erőszakosak lenni, hogy b+ én akkor is megnézem és szanaszét nyomkodom. Ilyenkor kaméleont az ágra visszahelyez és majd egy másik alkalommal újrapróbál. Ha a hasüregben érzünk apró dudorokat ( nem csak egyet ) akkor rátapintottunk a lényegre és elkezdhetünk felkészülni a tojásrakásra.
Tojásrakásra utaló jel továbbá, hogy állatunk annak ellenére hogy bazi nagy lett és eddig kétpofára zabált, most mar nem hajlandó enni. A tojásos kaméleonok általában kevesebbet is mozognak, inaktívabbá válnak. A tojásrakás előtti napokban a szemük is beeshet, ilyenkor ettől nem kell megijedni.
Következő jel, hogy dundi kaméleonunk elkezdte átrendezni a terrárium alját. Némelyik csak baromi finnyás tud ám lenni és legalább 2,3 akar négy helyen is alagutakat készít az aljzatba mire megtalálja a tökéletes szülőszobát. Gondos anyák lévén előfordul, hogy próba ásásokat is végeznek. Megcsinálja a kis barlangot, majd visszamegy süttetni még pár napot a hasát.
Az ásások és a tojásrakás akár több napig is eltarthat. Nem kell megijedni ha a nőstény az éjszakát is lent tölti a kis barlangjában. Ne ássuk ki, ne piszkáljuk, nyugalomra van szüksége! Olyannyira, hogy vannak szemérmesebb lelkületű egyedek is, akik csupán attól zavarba jönnek és abbahagyják az egész ceremóniát, ha csak megáll az ember megnézni, hogy minden rendben van-e. Nem szabad ellenőrizgetni, hogy vajon letojt-e már, azt úgyis észre fogjuk venni rajta, hiszen hirtelen olyan sovány lesz, mintha 1 évig Norbi-updaten élt volna . Ilyenkor az is sokat segíthet, ha egész egyszerűen letakarjuk az egész terráriumot, így biztosítva neki a nyugodt, stresszmentes környezetet.
A tojásrakási ceremónia akkor tekinthető befejezettnek, ha állatunk hirtelen karcsú lett és betemette azt a gödröt ahol legutóbb időzött. Sőt! Mit betemette? Némelyik komplett kis hegyet képes ráhordani a tojásaira. Amíg építkezik ne nyúljunk semmihez! Ha befejezte, úgyis fel fog menni napozni!
És, hogy mi ilyenkor a teendőnk? Alaposan meg kell itatni csórikámat, rengeteget dolgozott! Fárasztó ám ez nekik nagyon és rendkívül kimeríti őket! Ne feledjük: inni, inni, inni kell!! Ha egy kis plusz kalciummal is meg tudjuk fejelni az italát az a legjobb!
Itt még nem ért véget a teendőink sora. Egy utolsó kontrollt mindenképp el kell végeznünk rajta. Fogjuk meg határozottan az állatunkat és nagyon óvatosan a kloákatól hátrafelé az alul a hasüreget tapogassuk meg hogy maradhatott-e esetleg benne még tojás. Ha üres akkor rendben van. Ha érzünk benne még valamit akkor nagyon kell figyelnünk rá az elkövetkező pár napban. Előfordulhat, hogy simán a széklettel kijön majd, de ha 2-3napon belül nem ürít, akkor irány egy hozzá értő orvos és a szakavatott kéz majd kimasszírozza vagy injekcióval megindítja neki a szülést. Fontos, hogy pár napnál tovább ne késlekedjünk mert a le nem tojt tojás beágyazódhat és az állatunk életébe kerülhet.
Tehát összegezném a teendőket:
-magas, megfelelő minőségű aljzat
-Stresszmentes környezet
-Itatás
-Kontroll
-Itatás
Ha ezeket az alapvető körülményeket és teendőket betartjuk, akkor nemigen lehet probléma.
A tojásokat miután elláttuk állatunkat most már kiáshatjuk. Nem kell meglepődni, valószínűleg a terkó legalján lesznek. Vegyük ki a tojásokat, rendezzük vissza az aljzatot, dicsérjük meg a kis szemforgatónkat.
Az ivartalan tojásokat dobjuk ki, a termékeny tojásokat pedig helyezzük nedves vermikulitba vagy perlitbe és tegyük be az inkubátorba a megfelelő hőmérsékletre. Ne nézegessük minden nap, jó hosszú ideig úgyis ott maradnak. Az első kontrollt elég pár hét múlva megejteni, hogy nem e estek össze, penészedtek, sárgultak meg. Ha ilyet látunk azt vegyük ki a keltetőközegből és dobjuk ki. Innentől mar nem kell nézegetni őket, elég csak az inkubációs idő letelte előtt pár héttel.

Pár érdekes dolog a kaméleonokról

Kaméleonok elterjedése

A Földön élő kaméleonok majdnem a fele  Madagaszkár szigetén él, ez 59 különböző faj, amely sehol máshol a szigeten kivül. Jelenleg több mint 200 kaméleon fajt ismerünk. Megtalálhatóak Afrikában Dél-Európában, és egész Dél-Ázsia valamint Sri Lanka. Mostanra már az Egyesült Államokban olyan helyeken, mint Hawaii, Kalifornia és Florida is letelepedtek.

Szinváltoztatás.

A szinváltás bekövetkezhet akár 20 másodperc alatt is.A kaméleonok bőre különleges sejtekkel rendelkezik, ezekben színes pigment relylik. Ezek a sejtek több rétegben helyezkednek el kaméleon bőre alatt . Ezek az úgynevezett chromatophores rétegek. A felső rétegben chromatophores vörös vagy sárga pigment van. Az alsó rétegben kék vagy fehér pigment. Amikor ezek a pigment sejtek megváltoznak, a kaméleon bőr színe megváltozik. A szinváltás folyamata. Ha jön az üzenet az agyból akkor Ő képes a sejtek méretét nagyítani vagy csökkenteni. Ezek az intézkedések hatására sejt pigmentek keverednek, épp úgy mint a festék. A nevezett kémiai melanin segít kaméleonoknak a folyamat végrehajtásában. Sokan azt hiszik, hogy kaméleonok színe megváltozik a környezet függvényében. A tanulmányok azt mutatják, hogy a fény, a hőmérséklet és a hangulat az oka, hogy a kaméleonok színe megváltozzon. A szinváltás másik tényezője a kommunikáció közöttük.

Látás

A kaméleon a szemével 360 fokos szögben képes látni és a szeme két irányban egyszerre mozgatható akár. A kaméleonnak van az egyik legegyedibb szeme az állatvilágban. Nincs külön alsó és felső szemhéja, csak egy vastag, tölcsérszerű réteg veszi körbe a szemcsillagot, egy kis rést hagyva a pupillák számára. A kaméleon képes egymástól függetlenül mozgatni, forgatni szemeit, így az állat egy időben két különböző irányba tud nézni. Ez hatalmas előny, ennek köszönhetően képes elkapni a rovarokat röptükben. Kaméleonoknak nagyon jó a látása a hüllők között, képesek észrevenni az apró rovarokat is akár 5-10 méter távolságról is.

Testméret

Kaméleonok testmérete rendkivül változatos. A legkissebb kaméleon teljes hossza 15 milliméter (hím) Brookesia micra (a világ legkissebb hüllője) mig a legnagyobb 68,5 cm  (hím) Furcifer oustaleti.

Kilőhető nyelv

Kilőhető nyelvek, amelyek 1,5-2-szerese a teljes test hosszuknak.  Zsákmányukat ragadós nyelvükkel kapják el, melyet 0,07 másodperc alatt saját testüknél kétszer hosszabbra is ki tudnak ölteni.
A kaméleonok ektoterm állatok, ami azt jelenti, hogy testhőmérsékletük jelentős mértékben függ a környezetük hőmérsékletétől, nem képesek ugyanis azt szűk határok között tartani. Alacsony hőmérsékleten általában az anyagcseréjük és izmaik dinamikája lelassul, valamint kevesebbet és lassabban mozognak. Érdekes módon azonban a kaméleonok vadászatkor hirtelen kivágódó nyelvére nincsen hatással a hőmérséklet változása. A gyorsaság a nyelvcsontnak és a nyelv speciális izmainak köszönhető. A gyűrűs izmok rendkívül gyors összehúzódásra képesek, s ezek hatására lövell ki a nyelv a szájból, míg a normál működésű izmok húzzák azt vissza. A kutatók a sisakos kaméleont (Chamaeleo calyptratus) tanulmányozták, amely nagyon változatos élőhelyeken, 15-35 Celsius-fok között is előfordul. Megállapították, hogy a hőmérséklet emelkedésével lényegesen javul a nyelv gyorsasága. A kilövő izmokra azonban sokkal kisebb hatással volt a hőmérséklet változása, amelyeknél a leggyorsabb kilövés 15°C-on mindössze 357 ms-2-ba (a milliszekundum századrésze) telt, 35°C-on pedig 433 ms-2 volt. Ezzel szemben a leggyorsabb visszahúzás 15°C-on 170,3 ms-2 volt, 35°C-on pedig 478 ms-2. A visszahúzó izmok tehát sokkal inkább függnek a külső hőmérséklettől, ami a gyűrűs izmokra viszont csak alig van hatással.

Lábak

Mókás lábak. Lábaikon öt lábujj található, bár ez csak kettőnek látszik, mivel 2-3 arányban össze vannak nőve, így egymással szembefordíthatók, csipeszként működnek. Ez nem jelent számukra problémát, hiszen sokkal könnyebb vele az ágakon kapaszkodni. Szinte csak a lábujjak végén lévő karmok által válik láthatóvá, hogy öt lábujj van egy lábon. Néhány kutatónak feltűnt, hogy azoknak a nagytestű fajoknak amelyek élőhelyén gyakori az erős szél, arányaiban nagyobb, és izmosabb végtagjaik, fogólábuk van. Ezen túlmenőleg a talpakon és a farok végén recés bőrlemezek vannak, amik hasonlóan a csúszásgátló cipő talpához stabil tapadást biztosítanak.

A kaméleon farka, mint ötödik végtag.

Régóta ismert, hogy a fán élő kaméleonok farka oldalirányban lapított, erős fogó-kapaszkodó farok. Úgy tűnik, hogy a lombok között élő fajok (pl.: Chamaeleo oweni) farka testükhöz mérten a leghosszabb. Amelyek alacsonyabb szinteken laknak (pl.:Chamaeleo cristatus) arányaiban rövidebb farokkal rendelkeznek. De vajon miért van ez? Mindkettő, a C. oweni és C. cristatus, Közép-Afrika egyenlítői részén él, de különböző területeket foglalnak el. Úgy tűnik, hogy a napkedvelő (=heliophil) fajok hosszabb farka (hosszabb mint a testhossz másfélszerese) biztonságosabb kapaszkodást nyújt a magas fák tetején, napozáskor. A cristatus (az alacsonyabb szinteken) nincs kitéve a viharos szél erejének, ezért nincs szüksége olyan erős kapaszkodásra (farokhossza a testhossz fele). A cristatus a hűvösebb klímát kedveli, úgy nevezzük sciophilous (=árnyékkedvelő) faj. A madagaszkári Furcifer balteatus egy másik fán élő faj, és rendkívül hosszú farka van.

Hallás

A kaméleonok hallása. Sokan úgy vélekednek, hogy a kaméleon süket, ám ez igy ebben a formában nem igaz. Megtévesztő lehet, hogy az állaton hallójárat nem látható, valamint dobhártya sem. A fül belső részében folyadék található, ez biztosítja a hallást. A kaméleonok hozzávetőlegesen 200-600 Hz közötti hangokat érzékel, tehát mondhatjuk, hogy igen jó a hallása.

 

Miért kell használni UVB lámpát?

A hüllők és kétéltűek helyes táplálása sok tényező függvénye. Az UVB-besugárzás egyes állatoknak segít a bőrben D3-vitamint szintetizálni, míg más fajok a D3-vitamint a táplálékukból nyerik. Mindenképpen azonban a D3-vitamin a felelős a kalcium megfelelő beépüléséért. Az UVB, a D3-vitamin, a hő, a kalcium és a táplálék mind-mind függnek egymástól és csak együttesen tudják kifejteni jótékony hatásukat a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Az üzletekben kapható, speciálisan hüllők számára fejlesztett lámpa UVB- és UVA-sugárzást, valamint “látható fényt” biztosít a hüllője számára:

UVB: A hüllőknek szükségük van UVB sugárzásra, hogy szervezetük elő tudja állítani a D-vitamint és hasznosítani a kalciumot. UVB fény nélkül a hüllők metabolikus csontbetegséget kaphatnak akár kevesebb mint 6 hónap alatt. Ez a lámpa, kiegészítve a megfelelő hőmérséklet biztosításával, lehetővé teszi, hogy a hüllő szervezete elő tudja állítani a D-vitamint és fel tudja dolgozni a táplálékában található kalciumot .

UVA: A hüllők és kétéltűek szeme olyan dolgokat is érzékel, amit az emberi szem nem. Az UVA része annak színskálának, amely a hüllők érzékelési tartományába esik. Az UVA-sugárzás segít megnövelni az aktivitásukat, étvágyukat és szaporodó kedvüket. UVA nélkül a hüllők tulajdonképpen színvakok.

A lámpa elhelyezése: Ez a lámpa jótékony hatású UVB sugárzást bocsájt ki az égő kb. 90 cm-es hatósugarában. Az üveg és a műanyag kiszűri az UVB-t, így egyiket sem szabad a lámpa és a hüllő közé tenni. A finomabb hálók az UVB-sugárzás kb. 50%-át szűri ki, így ezt is érdemes figyelembe venni a lámpa elhelyezésénél.  A lámpa mindig minimum 15 cm-re legyen az állattól.

canvas

De ha van lehetőségünk, akkor napoztassuk az állatunkat kint a szabadban! Ehhez itt egy kis segitség:

Kaméleonok a szabadban és a flexárium

Kaméleon betegségek

Kedves kaméleon tartó társaim!

Ez a dokumentum még egyáltalán nincs kész. Mivel ezt tapasztalatból szerencsére nem tudom megirni. Ezért kérném a segitségeteket a bővebb információhoz. Akinek volt már tapasztalata beteg kaméleonnal és érdemben tud segiteni, hogy ezzel segitsünk a többi kaméleonnak és gazdájának.

Várnám az észrevételeket, kiegészitéseket. Segitsünk egymáson 🙂
ide jöhetnek az észrevételek:   info@landoflacertilia.com
vagy alulra hozzászólásban.

kamibetglap

A jelenlegi dokumentum félkész formában itt érhető el:
( a megjelenitéshez power point szkséges )
Megnyitáshoz kattints IDE!
egy pillanatkép a dokumentumból:

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkünk a kaméleon helyes táplálásáról:
http://www.landoflacertilia.com/ajanlott-oldalak/kameleon-biblia/

A kaméleonok hőháztartása

A kaméleonok hőháztartása
Szerző: Nemes Attila

 

Hősugárzás
A fizikában három különböző hőszállítási módot különböztetünk meg: Hővezetés, hőátadás és a
hősugárzás.
– Az első típust(hővezetés) érzékeljük leginkább a mindennapi életben. A 35 °C-os tenyerünket felmelegíti a
forró teáscsésze, amelynek felülete 50 °C meleg. Amikor leülünk a egy 20 °C hideg márványpadlón, a
hátsónk fázik, mert a hő a 36 °C-os meleg testbőla 20 °C-os hideg márványba áramlik. Másrészt ha langyos,
30 °C-os székre ülünk azt melegebbnek érezzük, mert nagyon kevés hő áramlik a testünkből.
Amikor egy magas hőmérsékletű tárgy és egy alacsony hőmérsékletűtárgy érintkezik közvetlen
kapcsolatban, a hő áramlika magas hőmérsékletűa tárgyfelől alacsonyabb hőmérsékletű felé.
– A második szállításimódon (hőátadás) a hő szállítása egy közvetítő közegen keresztül történik. Például a
hideg fürdővízhez adunk egy kanna forró vizet és elkeverjük. A víz egy kicsit melegebblesz, mint korábban.
Ez a folyamat a fizikábana “hőáramlás” vagy “konvekció”. Egy másik mindennapi példa: a meleg víz
felmelegíti a bordák közötti levegőt a radiátorban, majd az fölfelé áramlik. Konvekció általábancsak a
folyadékok és gázokesetében fordul elő.
– A nap melege áthalad sok ezer kilométeren keresztül vákuumbanmielőtt eléri a Földet. Se hőáramlás, se
hővezetés ezért nem történik. A napenergia a harmadik közlekedési úton jön át a Földre: a nap alakítja a hőt
sugárzó hőnek. Ennek megfelelően, a napenergia sugárzása érkezik, mint UV-sugárzás, látható sugárzás és
infravörös sugárzás. Ez a sugárzás a nagy távolság és a vákuumellenére isa eléri a Földet. Ha a hősugárzás
egy tárgyat ér, akkor az egyszerűen átmegy rajta, visszaveri vagy elnyeli. Ez az anyag tulajdonságaitól függ.
Amikor a hősugárzás elnyelődik, az objektumot melegítjük.
pl.: 22°C levegőhőmérséklet mellett erős napsütésben a kaméleon képes jóval 30°C feletti hőmérsékletnél is jobban felmelegedni.

Képkivágás1

Hőszabályozás
Az anyagcsere folyamatok optimális lezajlásához jellemzően egy bizonyos hőmérséklet szükséges. Hogy
mekkora ez a hőmérséklet, az függ a metabolikus folyamatoktól, és az enzimektől. Ha a hőmérséklet túl
alacsony, a mozgás, az emésztés, a gondolkodás stb nem lehetséges. Másrészt azonban a túl nagy
hőmérséklet káros, mert az szövetkárosodáshoz vezet.
Az emlősök és a madarak ideális testhőmérséklete egy meglehetősen szűk optimális hőmérséklet-tartomány.
Az embereknél ez kb. 35 °C és 38 °C maghőmérséklet. Ezt az állandó testhőmérsékletet az emlősök és
madarak fűtés és hűtés mechanizmusokkal érik el. Az igényelt hőt belső szabályozással érik el. A napi
táplálékkal bevitt kalória legnagyobb része arra megy el, hogy megkapja az emlős vagy madár létezéséhez
szükséges testhőt. Ha szükséges, a szervezet képes a verejtékezésre is mellyel a külső vérereket lehűtjük.
A kétéltűek és hüllők, ezzel szemben váltakozó testhőmérsékletűek. Ezekaz úgynevezett hideg vérű állatok.
Nem képesek a testükhőmérsékletét állandó értéken tartani. A hőt külső forrásból kapják.
Két nagyon különböző viselkedési minta létezik. Sok hüllőfaj melegedik reggel, majd többször a nap
folyamán a napsugárzás hatására. Más típusúak hőt az alsó talajbólvagy a vízből nyerik hasznosítása, hogy
felmelegedjenek.
Ezeket a viselkedési lehetőségeket kell a hüllők számára biztosítanunk a terráriumban. Jellegétől függő
melegnapozóhelynek kell rendelkezésre állnia, amelynek megfelelő típusú a hősugárzása. Ezen kívül is
megfelelő hőmérsékletnekkell lennie, úgy, hogy az állat felkereshessen helyeket, melyeknek különböző a
hőmérséklete és szabályozhassa ily módon saját testhőmérséklet.
 Képkivágás2
 Kaméleonok napi ciklusa:
Hajnali 5 óra!
Az állat hőmérséklete megegyezik a környezet hőmérsékletével:
Képkivágás3
A terrárium hőmérséklete emelkedik:
Képkivágás4
Az állat elindul felfelé
Képkivágás5
Felért a napozóhelyre és megkezdi a melegedést
Képkivágás6
Képkivágás7
Negyed óra napozás után:
Képkivágás8
Jöhet a másik oldal:
Képkivágás9
Majd elindul lefelé:
Képkivágás10
Kb fél óra napozás eredménye:
Képkivágás11
Képkivágás12
Kb 45 perc mászkálás a terrárium alsó harmadában
Majd indulás vissza melegedni
Képkivágás13
Rövid melegedés:
Képkivágás14
Nem az izzó alatt, hanem kicsit odébb, de a felső harmadban:
Képkivágás15
És ismét megint csavargás:
Képkivágás16
És ez ismétlődik lámpaoltásig:
Majd elhelyezkedés alváshoz:
Képkivágás17
Olvassátok el kapcsolódó cikkünkben a kaméleon szabadban, vagy felexáriumban való tartásáról szóló jegyzetünket:
http://www.landoflacertilia.com/ajanlott-oldalak/kameleonok-a-szabadban-es-a-flexarium/
flexo

A kaméleon tartás alapjai

A kaméleon tartás alapjai

 

A kaméleon tartás alapjai:

Mivel rengetegszer kapjuk meg a kérdéseket, mit, hogyan es miért ezért próbáltunk összeszedni pár gondolatot, hogy ezzel könnyítsük a kaméleont tartani vágyók kíváncsiságát.

Először is meg kell értenünk, hogy egy különleges és egzotikus hüllőt szeretnénk magunkhoz venni és nem egy macskát. Ennek az állatnak nincs szüksége babusgatásra, puszilgatásra, simogatásra. Ha ilyen terveink lennének vele, akkor jobb, ha máris elvetjük a gondolatot, hogy kaméleon gazdik legyünk. A legtöbb kaméleon egy monogám típusú állat. A természetben is erősen terratórium védők es csak a párzás alkalmával keresik egymás társaságát.

IMG_6868

Azt is jó, ha tudjuk, hogy ennek az állatnak sem olcsó a tartása. Havi szinten jó par ezer forintunkba bele fog kerülni ez a csoda. Az alapvető felszerelések sem nélkülözhetetlenek állatunknak, ha azt akarjuk, hogy sokáig velünk maradjon es rengeteg boldog percet szerezzen nekünk. Így fel kell készülnünk arra, hogy legalább fel évente kell majd neki jó minőségű UV-B izzót vásárolnunk. Egy izzó nem lesz elég, mert fűteni is kell neki felülről, tehát kell melle egy melegítő izzó is. Vitamin és kalcium porokat is folyamatosan vásárolni kell majd neki, amivel majd az eleségállatokat fogjuk szépen bepanírozni a számára.

A kaméleon napi figyelmet érdemel, így ha rengeteget utazgatunk, vagy nem tudunk reggel és este kellő figyelmet fordítani a kedvenc kis szemforgatónkra, akkor Ő nem a mi állatunk lesz. A két izzó havi szinten érezhetően meg fogja emelni a villanyszámlánkat is, tehát ezzel sem árt előre számolni. Ha nem tudjuk eltűrni otthon a rovarokat, kukacokat akkor bele se kezdjünk a kamizásba, hiszen a kiszemelt állatunk csak élő rovarokkal táplálkozik. A terráriumra is ki kell térjünk jó előre. Igen, lehet kapni olcsó terráriumokat is, de gondoljuk csak bele egy kicsit: minden nap látni fogom a lakásban, így költsünk rá egy kicsit többet, hiszen egy jól megépített és berendezett terrárium méltán lehet majd a lakás dísze is!

Így tehát ha kaméleon tartásra vetemedünk, akkor jó ha tudjuk az alapszabályt, hogy egy kaméleon egy terrárium. És hogy mekkora terráriumra is van szüksége egy kaméleonnak? Szerintem minél nagyobb helyet tudunk számára biztosítani annál jobb az állatnak. A legtöbb új gazdi általában fiatal állatra vágyik így meg kell jegyeznem, hogy ha fiatal állatot veszünk, akkor mindenképp egy nevelő terráriummal kell kezdenünk a nevelését. Majd ha azt kinőtte, válthatunk a végleges terráriumra. Általános nézet, hogy ha a kaméleonunk hossza eléri a terrárium felét, akkor már kinőtte es jöhet a nagyobb lakás neki. Mekkora a nevelő es a végleges terrárium?

kameleonterr

Mire van még szüksége a kis szemforgatónknak?

Ha a megfelelő es jól szellőző terráriumot már megvettük, akkor elkezdhetjük berendezni azt, hogy állatunk boldogságban cseperedhessen fel. Tehát szükségünk lesz sok megfelelő méretű mászóágra. A mérete olyan legyen, hogy a kis lábaival kényelmesen meg tudja biztosan markolni. Függőlegesen es vízszintesen is helyezzünk el neki ágakat. Lehetőleg felül a lámpák alatt ( erre később még visszatérek ) is legyen vízszintesen mászóág elhelyezve, hiszen itt fog melegedni, feltöltődni az állatunk. A terrárium tetejétől es a melegítő lámpától biztonságos és kellő távolságra legyen az ág. Mèg véletlenül se verje be a fejét a plafonba, mert az torzuláshoz vezethet.

Növények terén rengeteg lehetőségünk van amivel komfortosabbá tehetjük az otthonát, de a növény nem csak ezt a funkciót tölti be, hanem biztonság érzetet is ad neki, hogy ha akar akkor el tudjon bújni a levelek közé. A mű növényeket nem ajánlanám, hiszen állatunk többnyire a növény levelein lévő vízcseppeket fogja felkortyolgatni. Kezdésnek a schafflerát javasolnám.

sugararalia_oth_7880-6_vbig

Könnyen beszerezhető, mászkálható és jól bírja a terráriumi körülményeket.

Aljzatból rengeteg hülyeséget olvashatunk az interneten. Ne toljunk ki magunkkal es az állatunkkal ezért a jól bevált kókuszrostot javaslom. Mit kell tudnia egy aljzatnak? Páratartónak, nedvszívónak és szagtalanító hatásúnak kell lennie.

Így a terráriumunk belső része elkészült. Azonban ez még kevés, még nem jöhet az új kis családtag. Meg kell oldanunk a terrárium hőmérsékletének a temperálását. Ezt legegyszerűbben egy sima melegítő lámpával elvégezhetjük, amit a terrárium tetejére a szellőző rácsra helyezünk. Hogy hány wattos izzót használjunk? Ezt sajnos mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mert ez sokmindentől függ. Függ a szoba alaphőmérsékletétől, a terrárium nagyságától, a berendezésétől stb. A világítás része még ezennel nincs kész, mert az egészséges kaméleon számára szükség van egy speciális lámpára is ami UV-B sugarakat bocsájt ki. Ezt már szinte bármelyik állatos boltban meg lehet venni. A lámpáknak napi 12orat kell világítaniuk, igy hasznos lehet még egy Időkapcsoló is hozza, hogy ne nekünk kelljen folyton fel le kapcsolgatni és hogy az állatunk biológiai órája is rendesen működjön. Amúgy baromi jó dolog látni, ahogy már megszokták, hogy mikor kapcsolódik le a lámpa es előtte már kb fél órával már helyezkedik is el a szokásos kis alvós ágán.

Az UV-B lámpa fontosságáról itt olvashattok bővebben:
http://www.landoflacertilia.com/miert-kell-hasznalni-uvb-lampat/

A fogságban tartott kaméleonnak szüksége van további calcium és vitamin készítményekre, hogy rendesen fejlődjön és egészséges maradjon. Ezekről a termékekről egy másik írásban konkrétabban is beszélünk majd.kezi-permetezo-2-literes

Ne feledjük, hogy a kis kiszemelt állatunk napi gondozást igényel, melynek része a terrárium párásitása. Ez a szó szerintem igy helytelen, hiszen nem kifelyezetten magas páratartalomra van szüksége. Inkább fogalmazzunk úgy, hogy egy kézi permetező segitségével szép kövér vizcseppeket spricceljünk a növények leveleire. Innen fog majd az állatunk inni. Egész egyszerűen majd lenyalogatja a vizcseppeket. Későbbiekben szoktathatjuk majd műanyag pipettából vagy csepegtetőből való ivásra is, de ez majd egy későbbi történet lesz. 🙂

Nos tehát, ha a fenti dolgok mind megvannak, akkor már elkezdhetünk utánajárni honnan is érdemes kaméleont vásárolni. Sajnos az internet mára tele van mindenfele szaporító hirdetésével. Azonban ha egészséges kaméleont akarunk jó ha tudjuk hogy az első pár hónap a legfontosabb a kis szemforgató életében. Erről is itt egy kis rövid elmélkedés:

Miért ne vegyünk túl fiatal kaméleont

Nos, az alapokkal nagyjából mostanra tisztában vagyunk. Arra viszont fel kell készülnünk, hogy állatunk eleinte napi törődést igényel, ezért jól fontoljuk meg döntésünket, hiszen egy csodálatos kis élőlény életéért leszünk felelősek.

Az egészséges és boldog kaméleon titka:

Az egészséges és boldog kaméleon titka:

Egyszerű a kérdés? Hát nem az! Az, hogy kinek mennyire egészséges a kaméleonja az meglepő módon nem csak a tartáson és múlik. Ha azt hiszed, hogy jól esik neki a simogatás, a betakargatás és a többi ilyen hülyeség akkor nagyon tévedsz! Ez esetben inkább tarts helyette hörcsögöt, macskát vagy más melegvérű állatot.

Az alapvető szükségletekkel mint megfelelő élettér, megfelelő kalcium es vitaminpor használata és a 8 havonta cserélendő uvb világító testek cseréjének fogalmával mindenki tisztában van, úgyhogy erről most nem ejtek szót. Viszont akkor hogy tehetünk többet a kaméleonunk egészségéért? Meg fogtok lepődni! Minden kaméleon annyit ér amennyire foglalkozol a neki szánt eleségállat tartásával, nevelésével. Minél jobban tartod az eleségállatokat, annál szebb és egészségesebb lesz a szemforgatód.
Alapvető, hogy amikor elhozod a boltból az eleséget, nem kínálod fel egyből az állatodnak!!! Először mindig az eleségállatokat kell jóllakatni és csak utána mehet a kaminak! Az eleségállat gondozás talán több figyelmet is érdemel mint maga az állatunk. 2-3 naponta cserélni kell a tojastartókat, rendszeresen friss és vegyszermentes zöldség és gyümölcsfélékkel etessük őket a megfelelő hőmérsékleten tartva. Etessük állatunkat minél változatosabban! Ne csak 2-3 féle eleség legyen a fő táplálékforrás! Tücsikből is lehet kapni többfélét sőt akár az eleség méretével is lehet játszani, egyszer közepes méret máskor nagy. Ne hagyj bent neki éjszakára semmilyen kaját, ha nem eszi meg, akkor inkább vedd ki. A repülő eleségek mint a légy vagy molylepke állandó csemege lehet a kínálatban. Bár a tápértékük szinte nulla, mégis imádják! Felkeltik bennük a vadászösztönt. A felnőtt állatokat SOHA ne etessétek minden nap. Bőven elegendő 2-3 naponta megkínálni étellel, sőt olykor nagyon jót tesz 1-2 heti koplaltatás. De inni igyon mindig, minden nap rendesen.

Gondolom mindenkinek az alapfelszereltsége közé tartozik a calciumusk ampulla. Érdemes havi egy alkalommal leitattni belőle kedvencünket. Mi van ha nem iszik fecskendőből? Itt jön megint képbe az eleségállat. Kis fecskendővel felszívtok az ampullából és injekciós tűvel beoltjátok a gyászbogárlárvát majd így kínáljátok a kaminak. FONTOS, tartsd jól az eleségállatod és a kamid is sokkal nagyobb eséllyel lesz egészséges és hosszú életű!