A kaméleon tartás alapjai

A kaméleon tartás alapjai

 

A kaméleon tartás alapjai:

Mivel rengetegszer kapjuk meg a kérdéseket, mit, hogyan es miért ezért próbáltunk összeszedni pár gondolatot, hogy ezzel könnyítsük a kaméleont tartani vágyók kíváncsiságát.

Először is meg kell értenünk, hogy egy különleges és egzotikus hüllőt szeretnénk magunkhoz venni és nem egy macskát. Ennek az állatnak nincs szüksége babusgatásra, puszilgatásra, simogatásra. Ha ilyen terveink lennének vele, akkor jobb, ha máris elvetjük a gondolatot, hogy kaméleon gazdik legyünk. A legtöbb kaméleon egy monogám típusú állat. A természetben is erősen terratórium védők es csak a párzás alkalmával keresik egymás társaságát.

IMG_6868

Azt is jó, ha tudjuk, hogy ennek az állatnak sem olcsó a tartása. Havi szinten jó par ezer forintunkba bele fog kerülni ez a csoda. Az alapvető felszerelések sem nélkülözhetetlenek állatunknak, ha azt akarjuk, hogy sokáig velünk maradjon es rengeteg boldog percet szerezzen nekünk. Így fel kell készülnünk arra, hogy legalább fel évente kell majd neki jó minőségű UV-B izzót vásárolnunk. Egy izzó nem lesz elég, mert fűteni is kell neki felülről, tehát kell melle egy melegítő izzó is. Vitamin és kalcium porokat is folyamatosan vásárolni kell majd neki, amivel majd az eleségállatokat fogjuk szépen bepanírozni a számára.

A kaméleon napi figyelmet érdemel, így ha rengeteget utazgatunk, vagy nem tudunk reggel és este kellő figyelmet fordítani a kedvenc kis szemforgatónkra, akkor Ő nem a mi állatunk lesz. A két izzó havi szinten érezhetően meg fogja emelni a villanyszámlánkat is, tehát ezzel sem árt előre számolni. Ha nem tudjuk eltűrni otthon a rovarokat, kukacokat akkor bele se kezdjünk a kamizásba, hiszen a kiszemelt állatunk csak élő rovarokkal táplálkozik. A terráriumra is ki kell térjünk jó előre. Igen, lehet kapni olcsó terráriumokat is, de gondoljuk csak bele egy kicsit: minden nap látni fogom a lakásban, így költsünk rá egy kicsit többet, hiszen egy jól megépített és berendezett terrárium méltán lehet majd a lakás dísze is!

Így tehát ha kaméleon tartásra vetemedünk, akkor jó ha tudjuk az alapszabályt, hogy egy kaméleon egy terrárium. És hogy mekkora terráriumra is van szüksége egy kaméleonnak? Szerintem minél nagyobb helyet tudunk számára biztosítani annál jobb az állatnak. A legtöbb új gazdi általában fiatal állatra vágyik így meg kell jegyeznem, hogy ha fiatal állatot veszünk, akkor mindenképp egy nevelő terráriummal kell kezdenünk a nevelését. Majd ha azt kinőtte, válthatunk a végleges terráriumra. Általános nézet, hogy ha a kaméleonunk hossza eléri a terrárium felét, akkor már kinőtte es jöhet a nagyobb lakás neki. Mekkora a nevelő es a végleges terrárium?

kameleonterr

Mire van még szüksége a kis szemforgatónknak?

Ha a megfelelő es jól szellőző terráriumot már megvettük, akkor elkezdhetjük berendezni azt, hogy állatunk boldogságban cseperedhessen fel. Tehát szükségünk lesz sok megfelelő méretű mászóágra. A mérete olyan legyen, hogy a kis lábaival kényelmesen meg tudja biztosan markolni. Függőlegesen es vízszintesen is helyezzünk el neki ágakat. Lehetőleg felül a lámpák alatt ( erre később még visszatérek ) is legyen vízszintesen mászóág elhelyezve, hiszen itt fog melegedni, feltöltődni az állatunk. A terrárium tetejétől es a melegítő lámpától biztonságos és kellő távolságra legyen az ág. Mèg véletlenül se verje be a fejét a plafonba, mert az torzuláshoz vezethet.

Növények terén rengeteg lehetőségünk van amivel komfortosabbá tehetjük az otthonát, de a növény nem csak ezt a funkciót tölti be, hanem biztonság érzetet is ad neki, hogy ha akar akkor el tudjon bújni a levelek közé. A mű növényeket nem ajánlanám, hiszen állatunk többnyire a növény levelein lévő vízcseppeket fogja felkortyolgatni. Kezdésnek a schafflerát javasolnám.

sugararalia_oth_7880-6_vbig

Könnyen beszerezhető, mászkálható és jól bírja a terráriumi körülményeket.

Aljzatból rengeteg hülyeséget olvashatunk az interneten. Ne toljunk ki magunkkal es az állatunkkal ezért a jól bevált kókuszrostot javaslom. Mit kell tudnia egy aljzatnak? Páratartónak, nedvszívónak és szagtalanító hatásúnak kell lennie.

Így a terráriumunk belső része elkészült. Azonban ez még kevés, még nem jöhet az új kis családtag. Meg kell oldanunk a terrárium hőmérsékletének a temperálását. Ezt legegyszerűbben egy sima melegítő lámpával elvégezhetjük, amit a terrárium tetejére a szellőző rácsra helyezünk. Hogy hány wattos izzót használjunk? Ezt sajnos mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mert ez sokmindentől függ. Függ a szoba alaphőmérsékletétől, a terrárium nagyságától, a berendezésétől stb. A világítás része még ezennel nincs kész, mert az egészséges kaméleon számára szükség van egy speciális lámpára is ami UV-B sugarakat bocsájt ki. Ezt már szinte bármelyik állatos boltban meg lehet venni. A lámpáknak napi 12orat kell világítaniuk, igy hasznos lehet még egy Időkapcsoló is hozza, hogy ne nekünk kelljen folyton fel le kapcsolgatni és hogy az állatunk biológiai órája is rendesen működjön. Amúgy baromi jó dolog látni, ahogy már megszokták, hogy mikor kapcsolódik le a lámpa es előtte már kb fél órával már helyezkedik is el a szokásos kis alvós ágán.

Az UV-B lámpa fontosságáról itt olvashattok bővebben:
http://www.landoflacertilia.com/miert-kell-hasznalni-uvb-lampat/

A fogságban tartott kaméleonnak szüksége van további calcium és vitamin készítményekre, hogy rendesen fejlődjön és egészséges maradjon. Ezekről a termékekről egy másik írásban konkrétabban is beszélünk majd.kezi-permetezo-2-literes

Ne feledjük, hogy a kis kiszemelt állatunk napi gondozást igényel, melynek része a terrárium párásitása. Ez a szó szerintem igy helytelen, hiszen nem kifelyezetten magas páratartalomra van szüksége. Inkább fogalmazzunk úgy, hogy egy kézi permetező segitségével szép kövér vizcseppeket spricceljünk a növények leveleire. Innen fog majd az állatunk inni. Egész egyszerűen majd lenyalogatja a vizcseppeket. Későbbiekben szoktathatjuk majd műanyag pipettából vagy csepegtetőből való ivásra is, de ez majd egy későbbi történet lesz. 🙂

Nos tehát, ha a fenti dolgok mind megvannak, akkor már elkezdhetünk utánajárni honnan is érdemes kaméleont vásárolni. Sajnos az internet mára tele van mindenfele szaporító hirdetésével. Azonban ha egészséges kaméleont akarunk jó ha tudjuk hogy az első pár hónap a legfontosabb a kis szemforgató életében. Erről is itt egy kis rövid elmélkedés:

Miért ne vegyünk túl fiatal kaméleont

Nos, az alapokkal nagyjából mostanra tisztában vagyunk. Arra viszont fel kell készülnünk, hogy állatunk eleinte napi törődést igényel, ezért jól fontoljuk meg döntésünket, hiszen egy csodálatos kis élőlény életéért leszünk felelősek.

Posted in Kaméleonok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük