A tojásrakás ( kaméleon )

 

A tojásrakás:
Mindenekelőtt jó ha tudjuk ha nőstény kaméleont tartunk, akkor ő pároztatás nélkül is képes tojást rakni. Hogy ez hogy lehetséges? Erre a kérdéssel egy egyszerű kérdéssel válaszolnék. A tyúkok hogy képesek rá? 😀 tehát az egészséges nőstény kaméleon pont mint a pipik fognak tojni.
Hogy mikor, melyik életciklusban? Ez is merőben egyed és tartásfüggő. Kaméleonunk képes mar 8 hónapos korától a szaporodása, tojásrakásra. Azonban minél később pároztatjuk akkor nőstényünk annál felkészültebb lesz és annál egészségesebbek lesznek az utódok. Pár alapvető szabály itt is vonatkozik nőstény kaméleonunkra. A felnőtt állatunkat nem szabad teleetetni és magas hőmérsékleten tartani. Ha csak keveset kap enni, akkor annál valószínűbb, hogy csak később indul be az ivarzás és a tojás termelés. A hobbyállatként tartott nőstényeket MINDIG megfelelő, minimum 20-25cm magas aljzaton tartsuk.
Mi a megfelelő aljzat? Mindenképpen tiszta, vegyszermentes, kissé nedves ( aztán nehogy tocsogjon a vízben mert azt írtam hogy nedves ) olyan állagú közeg, hogy ha alagutat kezd ásni, akkor az ne omoljon rá. Erre a célra is a kókuszrostot merem ajánlani.
A nem pároztatott nőstények ugyanis nem mindig jelzik egyértelműen hogy tojásosak és ha itt az idő és ő nem tudja elásni magát az aljzatba az sajnos állatunk halálát is okozhatja.
Elég feltűnő szokott lenni nőstényünk derékbőségének gyarapodása is, csak sajnos sokszor betudják annak, hogy de jól tartom az állatomat mert olyan szép kis dagi.  Holott az igazság az, hogy tele van tojással az a pocak. Olykor ráadásul a hasa alsó, hátsó részén még szabad szemmel is láthatóak benne a tojások. Ilyenkor már nagyon közel van a nagy naphoz.
 gravid sisak
Nőstény kaméleonunk színe megváltozik, úgynevezett gravid színeket mutat. A természetben így jelzi egyértelműen a többi hímnek, hogy ő már nem akar párosodni, hagyja őt mindenki békén. Ezek a színek egészen élénkek és feltűnőek lehetnek, noha nem mindig pompázik ebben. Ha van másik kaméleonunk mutassuk meg neki és ha előveszi ezeket a színeit, ráadásul elkezd tátogni, dülöngélni akkor biztosra vehetjük hogy tojások vannak a pocakban. Ha nincs másik kaméleon a közelben olykor egy tükörpróba is segíthet.
Hozzáértőbbek tapintással is megállapíthatják, ha a színéből nem egyértelmű hogy vannak tojglik a pocakban. Ilyenkor határozottan meg kell fogni az állatot ügyelve arra, hogy a hasát ne nyomjuk meg. Majd óvatosan az ujjainkkal ki kell tapintani a hasüreget. Előfordul, hogy a stresszben lévő állat ilyenkor az egész hasát befeszíti és kitapinthatatlan, kemény lesz  az egész hasa. Ne akarjunk erőszakosak lenni, hogy b+ én akkor is megnézem és szanaszét nyomkodom. Ilyenkor kaméleont az ágra visszahelyez és majd egy másik alkalommal újrapróbál. Ha a hasüregben érzünk apró dudorokat ( nem csak egyet ) akkor rátapintottunk a lényegre és elkezdhetünk felkészülni a tojásrakásra.
Tojásrakásra utaló jel továbbá, hogy állatunk annak ellenére hogy bazi nagy lett és eddig kétpofára zabált, most mar nem hajlandó enni. A tojásos kaméleonok általában kevesebbet is mozognak, inaktívabbá válnak. A tojásrakás előtti napokban a szemük is beeshet, ilyenkor ettől nem kell megijedni.
Következő jel, hogy dundi kaméleonunk elkezdte átrendezni a terrárium alját. Némelyik csak baromi finnyás tud ám lenni és legalább 2,3 akar négy helyen is alagutakat készít az aljzatba mire megtalálja a tökéletes szülőszobát. Gondos anyák lévén előfordul, hogy próba ásásokat is végeznek. Megcsinálja a kis barlangot, majd visszamegy süttetni még pár napot a hasát.
Az ásások és a tojásrakás akár több napig is eltarthat. Nem kell megijedni ha a nőstény az éjszakát is lent tölti a kis barlangjában. Ne ássuk ki, ne piszkáljuk, nyugalomra van szüksége! Olyannyira, hogy vannak szemérmesebb lelkületű egyedek is, akik csupán attól zavarba jönnek és abbahagyják az egész ceremóniát, ha csak megáll az ember megnézni, hogy minden rendben van-e. Nem szabad ellenőrizgetni, hogy vajon letojt-e már, azt úgyis észre fogjuk venni rajta, hiszen hirtelen olyan sovány lesz, mintha 1 évig Norbi-updaten élt volna . Ilyenkor az is sokat segíthet, ha egész egyszerűen letakarjuk az egész terráriumot, így biztosítva neki a nyugodt, stresszmentes környezetet.
A tojásrakási ceremónia akkor tekinthető befejezettnek, ha állatunk hirtelen karcsú lett és betemette azt a gödröt ahol legutóbb időzött. Sőt! Mit betemette? Némelyik komplett kis hegyet képes ráhordani a tojásaira. Amíg építkezik ne nyúljunk semmihez! Ha befejezte, úgyis fel fog menni napozni!
És, hogy mi ilyenkor a teendőnk? Alaposan meg kell itatni csórikámat, rengeteget dolgozott! Fárasztó ám ez nekik nagyon és rendkívül kimeríti őket! Ne feledjük: inni, inni, inni kell!! Ha egy kis plusz kalciummal is meg tudjuk fejelni az italát az a legjobb!
Itt még nem ért véget a teendőink sora. Egy utolsó kontrollt mindenképp el kell végeznünk rajta. Fogjuk meg határozottan az állatunkat és nagyon óvatosan a kloákatól hátrafelé az alul a hasüreget tapogassuk meg hogy maradhatott-e esetleg benne még tojás. Ha üres akkor rendben van. Ha érzünk benne még valamit akkor nagyon kell figyelnünk rá az elkövetkező pár napban. Előfordulhat, hogy simán a széklettel kijön majd, de ha 2-3napon belül nem ürít, akkor irány egy hozzá értő orvos és a szakavatott kéz majd kimasszírozza vagy injekcióval megindítja neki a szülést. Fontos, hogy pár napnál tovább ne késlekedjünk mert a le nem tojt tojás beágyazódhat és az állatunk életébe kerülhet.
Tehát összegezném a teendőket:
-magas, megfelelő minőségű aljzat
-Stresszmentes környezet
-Itatás
-Kontroll
-Itatás
Ha ezeket az alapvető körülményeket és teendőket betartjuk, akkor nemigen lehet probléma.
A tojásokat miután elláttuk állatunkat most már kiáshatjuk. Nem kell meglepődni, valószínűleg a terkó legalján lesznek. Vegyük ki a tojásokat, rendezzük vissza az aljzatot, dicsérjük meg a kis szemforgatónkat.
Az ivartalan tojásokat dobjuk ki, a termékeny tojásokat pedig helyezzük nedves vermikulitba vagy perlitbe és tegyük be az inkubátorba a megfelelő hőmérsékletre. Ne nézegessük minden nap, jó hosszú ideig úgyis ott maradnak. Az első kontrollt elég pár hét múlva megejteni, hogy nem e estek össze, penészedtek, sárgultak meg. Ha ilyet látunk azt vegyük ki a keltetőközegből és dobjuk ki. Innentől mar nem kell nézegetni őket, elég csak az inkubációs idő letelte előtt pár héttel.
Posted in Kaméleonok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük